Ви тут:: Бібліотека Духовні статті "Духовні дари" Микола Романюк
 
 

 

Банер
 
 
 
 

"Духовні дари" Микола Романюк

e-mail Друк PDF
Головна статті
"Духовні дари" Микола Романюк
Сторінка 2
Сторінка 3
Сторінка 4
Всі сторінки

І врешті-решт я звернувся до найпоширенішого в Братстві підручника систематики Г. Тіссена. Можливо, є і більш поширені, але здається, Тіссена знають усі. Так от, 400 сторінок і серед них я знайшов ціле речення, яке звучить так : «На доданок до вищесказаного, Святий Дух у суверенний спосіб дає духовні дари віруючим». Крапка. Більше про дари Святого Духа нічого я більше не знайшов.

Але Писання відкриває нам, що духовні дари, дари Духа, є, а також відкриває, для чого вони. Дослідженням цього ми й будемо зараз займатися.

Отже, що кожний християнин повинен знати про духовні дари? Ви маєте роздруківку, але ви будете читати її вдома для подальшого пошуку, а сьогодні я хотів би, щоб ви стежили за мною.

Читаю 1Кор. 12:1 (цей текст мав би стати девізом цього дня) : «Щодо до духовних дарів, то не хочу я, браття, щоб не відали ви…». Мені більше подобається тут переклад Хоменка : «Про духовні дари я, брати, не хочу, щоб ви про них не знали». Так, у Коринті було багато дарів, але, виявляється, християни там не знали толком про духовні дари. Я собі думаю, що час від часу про будь-які важливі речі треба знову і знову говорити, і не тому що ми не зовсім знаємо про них. Ми знаємо, я певний, що кожний з вас знає про духовні дари, але ми мусимо по-новому осмислювати, пробувати давати пояснення і шукати, як можна те використовувати в церковному житті.

Я давно вже займаюся цією темою, уже років 6 я збираю матеріал про дари Святого Духа, і ось буквально декілька днів тому я натрапив на одне речення. Пастор із багатолітнім стажем говорить : «Церква без духовних дарів – все одно, що машина без коробки передач». На машині я розуміюся так само, як і на зірковому небі, хоч уже 4 роки керую нею. Проте я не знаю, з чого вона складається, це для мене страшна наука, здається, що я краще китайську почав би учити, ніж розбиратися у деталях автомобіля. Я не зрозумів, що цей пастор сказав. Але сьогодні зранку раптом прийшло прозріння. Машина може мати заведений мотор, в машині можуть працювати гальма, всі повороти, колеса змащені – усе готове до їзди. Але щоб вона зрушила з місця, таки потрібно вмикнути принаймні першу передачу. Виявляється, ось чому цей автор порівняв церкву без дарів Святого Духа з машиною без коробки передач, вона не рухається, хоча буде гудіти та створювати вигляд, наче все рухається. Насправді ж вона стоїть, а рухається все навколо неї. І я подумав, що цей пастор має велику рацію. Справді, служіння дарами кожного члена церкви – це є церква в русі, церква, яка відповідає своєму призначенню.

Що таке духовний дар? І знову ж ап. Павло відповідає у 1 Кор. 12:7 : «Кожному дається виявлення Духа на користь» - ось найкоротше визначення духовного дару в Писанні. Я цікавився різними визначеннями. Коли я шукав богословське визначення, мені хотілося знайти найкоротше. Одним із пояснень, що таке духовний дар є те, що це здібність, яку Дух Святий дає кожному члену тіла Христа по Божій милості для збудування церкви.

Ось визначення одного класичного баптистського богослова : «Духовний дар – це Богом дана здібність для служіння». Я його швидше запам’ятав, ніж перше. Духовний дар – це моя здібність служити братам і сестрам, і її подарував мені Бог.

Я пропоную тепер глянути

  • на дар - і Того, Хто дарить,
  • на дар - і церкву
  • і хотів би розглянути дар - і особистість,

а також з’ясувати, чим не є дар : він не плід, не посада, не талант. Я буду посилатися не тільки на вчення ап. Павла, а й на притчу Господа Ісуса Христа, якою, я вірю, Він хотів показати служіння дарами. Це відома притча про таланти (Мт 25:14).



Интересная статья? Поделись ей с другими: