Ви тут:: Діяльність Відкриття нових церков Принципи служіння команди/А.Байбл
 
 

Банер
 
 
 
 

Принципи служіння команди/А.Байбл

e-mail Друк PDF

Лекція  на Всеукраїнській конференції служителів у січні 2007 р.

 ...Пригадую, як багато років тому Яків Духонченко дав мені зелене світло для служіння в Україні. Я вдячний йому. Потім Григорій Іванович Комендант – він завжди підбадьорював мене. Він знав мої слабості, недоліки, помилки, але все одно заохочував людей працювати разом з Авраамом. І сьогоднішній Президент, В’ячеслав Васильович, запросив мене поділитися словом з вами. І для мене це особливий привілей.

Я починав своє служіння в Східній Україні (Харків, Луганськ, Донецьк, Кривий Ріг). Одною з найбільших проблем в Україні є те, що люди не вміють управляти, вести команду: ні бізнесмени, ні уряд тощо. Мало хто з пасторів знає, як вести команду. У світі є багато ідей щодо цього. Багато з них приходить до наших церков. І не вміти керувати - це погано. Тому сьогодні я хочу поділитися принципами, що походять з Біблії. Хіба що я не скажу, на які саме місця Писання вони спираються. Це буде вашою домашньою роботою.

1. Пастор буде успішний рівно на стільки, на скільки є успішні його диякони та його команда.

Можливо, ви пречудовий пастор, ви навчалися в Америці, говорите чудові проповіді, але якщо ваші диякони слабкі як служителі, люди не будуть вважати вас за успішного пастора. Колись ви все робили самі і люди бачили це.  Але зараз уже є інші люди, які працюють навколо вас. Тому складається колективна репутація. А про ваших дияконів будуть судити по ваших проповідниках і так далі. Якщо ви чудовий пастор, але викладачі вашої Недільної школи – люди некваліфіковані, діти просто не прийдуть. Якщо ви чудовий пастор, але ваш регент слабкий у своїй справі – люди на богослужінні не будуть насолоджуватися музикою. Це дуже важливо розуміти.

2 Пам’ятайте, ваша команда буде на стільки відданою служінню, на скільки ви як керівник будете відданий їй як її керівник.

Суть в тому, щоб ви піклувалися про них. Ви піклуєтеся про них, а вони – про інших людей. Якщо ви бізнесмен, ви говорите своїм підлеглим: роби те і те, і те, і вони працюють. Якщо ж ви пастор і говорите, наприклад, своїм учителям Недільної школи: роби те і те, і те, то вони будуть робити, але це буде просто бізнес, робота і все. Немає стосунків, немає любові. Але ж ми тіло Христове! Тому якщо ви пастор і відвідаєте доньку диякона, котра захворіла, то він як диякон відвідає хвору доньку когось із членів церкви. В англійській мові є прислів’я: мавпа дивиться – мавпа робить. Тому якщо ви турбуєтеся про членів своєї команди, то й вони будуть турбуватися про членів вашої церкви.

3. Поможіть їм фінансами. Добровільні служителі також мають фінансові потреби.

Наприклад, сину служителя треба отримати освіту, чи хворій дитині потрібні ліки. Можливо, їм потрібні гроші на поїздку на служіння. Як пастор ви повинні допомогти цим людям бути успішними. Бізнесмену може бути байдуже, чи хворіє донька його працівника, але Бог піклується про те, щоб ваші диякони та проповідники були успішними, а їхні сім’ї щасливими на служінні Христу. І щоб зрештою ці маленькі хлопчики та дівчатка свого часу служили Христу. Тому це гарна ідея – приносити до цих сімей якусь гуманітарну допомогу, щось, що їм потрібно.

4 Пам’ятайте особливі дати,

такі, як дні народження, ювілеї, Різдво, Великдень. Ви, як пастор, повинні мати невеличкий блокнот із записами днів народження своїх служителів, їхніх дружин, дітей, а ще мати таку велику кишеню, повну маленьких цукерок. І в неділю вранці, коли п’ятирічна дівчинка просто приходить на служіння, ви зустрічаєте її словами: «Люба Ганнусю, це ж у тебе був день народження! Ось тобі цукерка». І що ви думаєте, зробить ця дитина перед сном? Вона помолиться за свого пресвітера. Тому що для неї її пресвітер майже як Бог.  І вона говорить своїй неньці: «Я знаю, яка Божа любов, тому що мій пастор, – він мене любить!»

5. Моліться за них на ім’я.

Я вважаю, що якщо ви пресвітер і у вас три диякона, два проповідника, один регент і два учителя Недільної школи, вам необхідно провести принаймні годину на тиждень у молитві на колінах за цих людей. Дозвольте поставити дещо безглузде запитання: чи є хтось тут, хто не вірить у силу молитви? Ні? То чому ж ми не молимось? Що сказав Ісус? Він сказав: Я молюся не за невіруючих, а за членів Своєї команди та за членів їхніх команд. Для нього це було пріоритетом. Але у багатьох з нас немає такого пріоритету. Ми звикаємо до думки, що в нас є диякон, він гарний, і він завжди буде таким. У нього ніколи не буде проблем, духовних потреб, він буде завжди служити Господу, аж до смерті. І ми сприймаємо його служіння як щось саме собою зрозуміле.

6 На кожній зустрічі з командою приділяйте час для спілкування з Богом.

Я знаю, що ми вже усі звикли коротко молитися на початку зустрічі. В Америці та Канаді сьогодні дуже мало моляться. Якщо болить голова – не моляться, але йдуть до аптеки, якщо немає бензину, - не моляться, а їдуть на заправку. Але у вас, дорогі мої, я побачив, завжди знаходяться причини, щоб помолитися, і ви це робите чудово. Але пропоную вам ще й прочитати кілька віршів на своїх зустрічах. У Біблії дуже багато віршів для настанови, підбадьорення тощо. З вами постійно повинна бути Біблія або список віршів, які можна було б використати в таких ситуаціях. Ось всі вже розходяться по домівках, але ви зупиняєте брата і говорите: «Дозволь мені зачитати тобі ці вірші. Вони для мене особливі. Я думав про тебе». Можливо, покладіть йому руку на плече. І під час молитви ви можете процитувати ці вірші. Ви пам’ятаєте, що Біблія говорить про ваші руки. Подивіться на них. Біблія говорить про чисті руки. Ми маємо чисті руки. У Біблії є вирази: «Він поклав на нього Свою руку». Я не знаю, як Бог це робить. Знаєте, це добре, коли ви можете підійти до своїх співпрацівників і просто обняти їх.

7 Підтримуйте зустрічі вашої команди керівників церкви двічі на місяць.

Намагайтеся проводити постійні зустрічі. Потрібно говорити і задовольняти особисті потреби. Ваші диякони і інші служителі постійно щось віддають. Як же їм самим щось отримати? Вас Бог поставив, як голову над цими людьми. І Бог хоче і вас використати, щоб наповнити їх. Скажіть їм, що ви їх цінуєте. Гадаю, кожний з вас пройшов певні періоди на своїй роботі ще поза церквою. Я знаю, що це. І моя дружина також. Працювати весь тиждень на роботі, а потім ще два дні – служити в церкві. У мене був час, коли я міг спати лише два дні на тиждень. Не було більше часу. У мене 5 дітей. Дякую Богу за мою чудову дружину. І я вдячний, що всі мої діти люблять Бога. І ви, пресвітери, повинні бути вдячними, що у вашій церкві є люди, які, окрім своєї роботи світської, працюють у церкві.

На зустрічах поговоріть з командою про те, що сталося в церкві (в області – якщо ви голова об’єднання) протягом останнього місяця. Можливо ви здивуєтеся, дізнавшись, як Бог працював у цей час. І Бог буде благословляти вас, коли ви будете дякувати Йому за те, що Він зробив навколо вас. Особливо треба ділитися тим, що люди приходять до церкви, каються, що там і там відбулися хрещення. Якщо ж є щось негативне, діліться цим лише з тією людиною, яка причетна до того служіння.

8 Підтримуйте високий рівень якості спілкування.

Іноді до мене приходять пресвітери і говорять: «Знаєте, Аврааме, у нас дуже велика проблема в церкві» Але виявляється, що проблема не велика. Адама Бог поставив, щоб працював у саду. Але кожного вечора Він приходив до нього і розпитував, як у нього справи. І одного разу Бог знову прийшов, але Адама не було. І тоді Бог покликав його голосно, і той відізвавсь і розповів, що сталося. Коли ви підтримуєте високий рівень спілкування, ви одразу будете відчувати, коли щось трапиться. Тому що коли в житті когось трапляється гріх, ця людина навіть не хоче з вами спілкуватися. Вона не приходить на зустрічі, не відповідає на дзвінки, не відчиняє двері. І виявляється проблема.

9 Будьте доступні, будьте відкриті людям, особливо членам своїй команди.

Не обов’язково бути доступним для кожного члена церкви, – їм можуть допомогти ваші служителі. Але ви повинні дати найближчим своїм людям можливість говорити з вами. Вам самим слід бути відкритими з ними, говорити про свої думки, свої плани. Якщо щось вас розстроїло, скажіть про це людям, але скажіть про це м’яко, обережно, але скажіть. Дайте їм можливість розпитати вас, як це було тут на конференції. Люди постійно не до кінця розуміють один одного, від чого виникають непорозуміння. І від цього виникає щось подібне до занози. Але якщо ви дасте їм поговорити, усе розкриється, вийде назовні. В іншому випадку може статися нарив, що може обернутися великими проблемами.

10 Вирішуйте проблеми відкрито, але з великою любов’ю.

Іноді Ісус був досить строгим зі Своєю командою. Він сказав одним: «Ви, сини громові!». Що, коли б ви сказали колись так своїм дияконам. Чи не довелося б почути: «До побачення, пресвітер!» Або якби комусь зі своїх проповідників: «Відійди від мене, сатано!» Але чи пішли від Ісуса Його учні ? Ні! Як можна піти від Ісуса, адже в Нього стільки любові! Він подібний до магніту, як можна піти від Нього? Тож у мене питання: чи є ви магнітом? Чи «примагнічуються», чи тягнуться до вас ваші диякони, проповідники?..

11 Бережіть чисте прозоре спілкування і по вертикалі (з Богом), і по горизонталі (з іншими людьми).

Я дуже вдячний Богу, що Він покликав мене саме до цієї країни. Але є щось, що ми робимо неправильно. Ми не говоримо «ні». Ми радше скажемо: та нічого, нехай. З одного боку це через те, що ми хочемо погоджуватися і бути в усьому «приємними». Але з іншого – це називається бути не завжди чесними. Іноді ми, будучи незадоволені, на запитання наших дияконів чи проповідників відповідаємо: «Та нічого, все нормально». Однак, це не правда, і ви не допомогли, і ваші стосунки не зростають. Увечері ви молитеся і не говорите відверто, чесно з Богом про те, що сталося. Бо, якщо б ми були відверті, ми б сказали: «Господи, ось Ти бачиш, що Саша винний на 75 %, але ж 25 % - мої». Але ми не хочемо так чинити.

12 Встановіть чітко визначену відповідальність.

Відсутність цього - одна з найбільших помилок, яку ми зустрічаємо в Україні. Це випадки, коли спілкування не спрацьовує. Людина хоче щось зробити, але немає чіткої комунікації – і зусилля витрачаються намарно, приносячи лише розчарування.

13 Вимагайте найкращого.

У керівництва церкві багато критиків. Багато людей скаже вам, що ви працюєте не так, як слід. Єдиний засіб запобігти цьому – виконувати свою роботу якісно. Тому вимагайте найкращого. Ви добивайтеся того, щоб кожний виконував роботу найвищої якості. Ви як керівник служіння зобов’язані допомогти людям виконувати роботу якнайкраще. Одним із завдань Ісуса було те, щоб Його учні були успішними. Таке завдання – зробити Тимофія успішним – було в апостола Павла. І коли все буде зроблено добре, усім буде байдуже, хто це робив і як, тому що всі будуть задоволені результатом.

14 Навчайте їх, допомагайте їм зростати.

Семінарії, коледжі можуть дати гарні знання. Але тільки пастор може дати їм гарну практику. Хто б з вас довірився хірургу, який сказав би: «Знаєте, я ще ніколи операцій не робив. Але я старатимуся зробити її якнайкраще»? Особисто я не ризикував би. Тому в усіх лікарнях практикується метод, коли початківці навчаються під проводом досвідчених лікарів.

15 Пастор, ключовий служитель, повинен зустрічатися зі своїм помічником на одну годину регулярно.

Як пастор ви повинні памятати, що ви не Бог і не володієте усіма дарами. Хтось може робити щось краще. Тому ви повинні мати помічника, заступника. З ним вам і треба зустрічатися і обговорювати, обмірковувати майбутнє, запланувавши ці зустрічі заздалегідь.

16 Пам’ятайте про силу похвали.

На мою думку, найбільше говорять про неї книги Псалмів та Об’явлення. Після них мені сильніш за все хочеться хвалити Бога. А пам’ятаєте, що сказав Бог про Авраама? – «Мій друг»ю А про Давида – «він за серцем Моїм», про Даниїла – «муж любий». У похвалі є багато сили. Одне критичне зауваження можна врівноважити на вагах із 8 схвальними словами. Тому у багатьох наших дітей поранені душі. Так само, коли ви говорите щось негативне своєму проповіднику чи регенту.

17 Зізнавайтеся у своїх помилках  

Тому що досконалий тільки один – Бог.

18 Діліться своєю славою.

Коли ви досягли чогось великого, то скоріш за все ви досягали цього не сам-один. Скоріш за все хтось брав участь у вашій праці. Коли ви зробили щось добре, поділіться своєю похвалою з іншими.

Отже, розвивайте, бережіть команду і будьте магнітом, щоб люди приходили і говорили: «Пастор, я хочу служити у вашій команді, разом із вами».

Интересная статья? Поделись ей с другими: